Het kan me niet schelen wat er gebeurt

Het kan me niet schelen wat er gebeurt

Toen Krishnamurti (een leraar aan het begin van de vorige eeuw) werd gevraagd wat zijn geheim voor een gelukkig leven was, was dat zijn antwoord.

I don’t mind what happens

Ook Lester Levenson, de grondlegger van de Sedona Methode die had zo’n uitgangspunt. Hij noemde dat:

Imperturbability

De vertaling hiervan zou zijn: gelatenheid.

Nou daar word je niet heel blij van toch? Bij gelatenheid zie ik meteen iemand die bij een ongeluk toe zit te kijken en niks kan doen, alles langs zich heen laat gaan. Maar bij nader inzien is dat meer dissociatie denk ik. Maar hoe dan ook zijn beide termen, het maakt me niet uit en gelatenheid geen termen die je gebruikt als je lekker aan iets wilt gaan werken. Of iets wilt doen aan je relatie. Of wat dan ook…

In tegendeel.

Waarom zou je nog iets ondernemen? Ergens voor gaan of überhaupt je bed uitkomen?

Zij kwamen wel hun bed uit iedere morgen met een goed gemoed

Maar wat het voor hen betekende is het volgende:

Alles wat op mijn pad komt is goed. Ik hoef de wereld niet naar mijn hand te zetten om gelukkig te zijn.

En hier zit de vrijheid. Hier zit het geheim waar Krishnamurti op doelde toen hem deze vraag werd gesteld. Willen wij niet bij ieder ding de hele dag door de wereld naar onze hand zetten? Dit of dat doen of juist laten zodat we veilig zijn, zodat we gelukkig lijken en zodat we niet zo hoeven te lijden?

Avoiding pain and seeking pleasure eigenlijk bij alles? Als ik mijn eigen gangen na ga tijdens de dag moet ik toegeven dat er een hoop avoiding pain en seeking pleasure bij zit. Niet dat dat erg is, laten we onszelf niet afwijzen please. Maar ik vind het wel interessant om het gade te slaan. Merk het op. En laat los om het geluk buiten je te zoeken en om conflicten of pijn te vermijden waar het maar mogelijk is. Doe het eens op een andere manier!

Een dagje neti-neti, woe wei of het kan me niet schelen wat er gebeurt

Hoe zou het voelen om eens een dagje stil te staan bij iedere poging die je ziet bij jezelf om de wereld naar jouw hand te zetten. Een dag lang daag ik je uit om imperturbability te beoefenen. Woe wei (taoisme) zou je het ook kunnen noemen, of neti neti (hinduisme).Woe wei betekent dan weer niet-doen en neti-neti betekent niet dit en niet dat.

Speel er maar eens mee en kies met welk begrip jij een klik hebt! Zeker weten dat alle grote spirituele tradities er een term voor hebben, als je er nog een paar weet, graag in de comments! I don’t give a fuck is natuurlijk ook een optie maar daar zit ook wel weer die emotie in die we eigenlijk niet zoeken in deze context.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

E-book "Loslaat tips" 

GRATIS downloaden?
50%
Downloaden