Makkelijker communiceren door eerst gevoelens los te laten
13 december 2012 
in Blog

Makkelijker communiceren door eerst gevoelens los te laten

Makkelijker communiceren door eerst gevoelens los te laten

Stel je voor, je hebt morgen een gesprek met een van je werknemers.

Al jaren is deze relatie beladen.

Waarom? Je weet het niet. Je voelt wel wat maar je weet eigenlijk niet hoe het nou komt dat deze persoon jou niet mag. Want dat is wat je voelt. “Hij mag mij niet.”

Zou dat nou echt waar zijn?

We gaan de situatie eens even onder de loep leggen.

Voelt het alsof deze werknemer controle wil hebben over jou? Heel eerlijk antwoord geven.

Ja, zo voelt het. Hij wil controle hebben over mij.

En omdat het zo voelt ga jij direct in een defensieve stand. En dat gebeurt op een onbewust niveau. Dat ben je je niet bewust omdat je ook niet bewust ervoer dat het voelde dat de man (of vrouw) controle wilde over jou.

pfffffff…….

lees het nog maar eens een keer en neem dan iemand in gedachten waar je het nu een beetje moeilijk mee hebt. Een collega, een manager of een medewerker, een buurman of je partner. Maakt niet uit.

Kijk nou eens of het voelt alsof de ander controle wil hebben over jou.

Als het antwoord ja is (en dat is het meestal omdat je denkt aan iemand waar je moeite mee hebt) stel jezelf dan de volgende vraag: “Kan ik de behoefte loslaten om me te verdedigen?  Kan ik de behoefte aan controle over deze persoon loslaten?”

En dat doe je dan (ookal heb je er geen zin in) alleen voor dit moment. Doe het als een experiment, hoe voelt dat?

Kan je die persoon eens even helemaal het recht geven om te zijn wie hij/zij is??? En dat kan je besluiten. Alleen voor dit moment. Om te kijken wat er gebeurt.

Er is een prachtige oefening die je kunt doen voordat je iemand gaat ontmoeten of voor een vergadering, wat dan ook.

Je kunt al die onderliggende gevoelens en behoeftes gaan herkennen en ze als experiment eens loslaten om te kijken wat er dan gebeurt. je zult zien dat de ander totaal anders op jou gaat reageren.

Hij reageert namelijk niet zozeer op je woorden, op wat je zegt maar reageert automatisch op jouw energetische verborgen boodschap. Als dat is “ik ben bang dat je me niet aardig vindt”, dan zal hij daarop reageren. Onbewust. Als dat is “Ik ben de baas en ik heb de touwtjes in handen”, zal hij daarop reageren…

Als dat is “ik geef jou het recht om te zijn wie je bent en ik laat mijn behoefte aan controle los”, ook dan reageert hij onbewust daarop. Er is geen weerstand bij jou dus zijn houding zal automatisch vriendelijk zijn. Kan niet anders.

Ga het uitproberen en alsjeblieft laat je commentaar hier achter.

Je kunt de behoefte aan controle loslaten, de behoefte om aardig gevonden te worden door de ander en de behoefte om jezelf te verdedigen.

More…

Over de schrijver
Reactie plaatsen

E-book "Loslaat tips" 

GRATIS downloaden?
50%
Downloaden