coaching

Alles over de Sedona Methode

De Sedona Methode is een techniek om emotionele vrijheid te ervaren die oorspronkelijk werd ontwikkeld door Lester Levenson in de jaren vijftig. Hier is een overzicht van de methode, het ontstaan en de ontwikkeling, en hoe het jou kan helpen:

Ontstaan en Ontwikkeling

 • Lester Levenson: Lester Levenson was een succesvolle ondernemer die in 1952 op 42-jarige leeftijd te horen kreeg dat hij nog maar enkele maanden te leven had vanwege ernstige gezondheidsproblemen. In zijn zoektocht naar genezing en geluk, ontdekte hij dat het loslaten van negatieve emoties en overtuigingen een diepgaande impact had op zijn gezondheid en welzijn. Meer over Lester Levenson op deze site.
 • Sedona Methode: Geïnspireerd door zijn eigen ervaring, ontwikkelde Levenson de Sedona Methode als een systematische benadering om emotionele blokkades op te heffen. Hij ontdekte dat door simpelweg negatieve emoties te herkennen en bewust los te laten, men een grotere mate van innerlijke vrede en vrijheid kon bereiken.
 • Hale Dwoskin: Een van Levenson's studenten, Hale Dwoskin, speelde een sleutelrol in het verspreiden en verder ontwikkelen van de methode. Hij schreef het boek "The Sedona Method" en richtte The Sedona Training Associates op om workshops, seminars en trainingsprogramma's aan te bieden. Hale geeft nog steeds "retreats" live en online!

Hoe Werkt de Sedona Methode?

De Sedona Methode is gebaseerd op het proces van loslaten. Het bestaat uit het stellen van een reeks vragen die je helpen om je gevoelens te identificeren, te onderzoeken en uiteindelijk los te laten. De kern van de methode draait om vier fundamentele vragen:

 1. Zou je het kunnen loslaten? 
 2. Ben je bereid om het los te laten?
 3. Wanneer? 
 4. Herhaal indien nodig

Deze vragen zijn ontworpen om je te helpen bewust te worden van je emotionele reacties en je de mogelijkheid te geven om deze emoties vrijwillig los te laten. Soms moet je een paar rondjes vragen stellen aan jezelf voordat je bereid bent om het te laten gaan.

Hoe Kan de Sedona Methode Jou Helpen?

De Sedona Methode kan op verschillende manieren nuttig zijn:

 • Emotionele Vrijheid: Door negatieve emoties zoals angst, woede, verdriet en stress los te laten, kun je een groter gevoel van innerlijke rust en stabiliteit ervaren.
 • Gezondheid en Welzijn: Veel gebruikers melden verbeteringen in hun fysieke gezondheid en algeheel welzijn door het regelmatig toepassen van de methode.
 • Verbeterde Relaties: Door negatieve emoties en overtuigingen los te laten, kun je authentiekere en positievere relaties met anderen opbouwen. En in je bestaande relaties patronen gaan doorbreken.
 • Persoonlijke Groei: De methode kan je helpen om beperkende overtuigingen te doorbreken en je potentieel te realiseren, wat leidt tot persoonlijke en professionele groei. Met name het 'doelen' proces van de Sedona Methode is heel behulpzaam hierbij.
 • Stressvermindering: De techniek kan effectief zijn bij het verminderen van dagelijkse stress en het bevorderen van een kalme en evenwichtige gemoedstoestand. Dat noemen we dan "releasen on the spot" zodat je je werklijk direct beter kunt gaan voelen in een vervelende situatie.

Praktische Toepassing

Je kunt de Sedona Methode zelf toepassen bijvoorbeeld door het stellen van de bovengenoemde vragen tijdens momenten van stress of emotionele onrust. Er zijn ook verschillende bronnen beschikbaar, zoals boeken, audioprogramma's en workshops, die je kunnen helpen de techniek beter te begrijpen en te integreren in je dagelijks leven. Alles is in het Engels en als je het liever in je moederstaal doet, kijk dan hier op de site naar de mogelijkheden om de Methode op een dieper niveau te leren gebruiken. 

De drie basisvragen zijn weliswaar de basisvragen maar er is een oneindige schat aan ander materiaal, alles ontwikkeld door Lester Levenson en zijn opvolger Hale Dwoskin in de loop der jaren.

De Sedona Methode biedt een eenvoudige maar zeer krachtige benadering om emotionele vrijheid en persoonlijke groei te bevorderen. Door regelmatig te oefenen, kun je leren om negatieve emoties en beperkende overtuigingen los te laten.

Sommige patronen of 'issues' kunnen misschien iets lastiger te 'releasen' zijn maar uiteindelijk voelt iedereen zich na een kwartiertje 'loslaten met de Sedona Methode' lichter en positiever. 

Is dit gesprek tot nu toe nuttig?


Reactie plaatsen