Wat is releasen?
Releasen is bewust iets loslaten
Het is een term die is overgevlogen uit de VS waar het al sinds de jaren 70 een geaccepteerde en bekende techniek is die zowel in de medische wereld als in de corporate wereld wordt gebruikt.
Het woord ‘releasen’ geeft veel duidelijker aan wat je ‘doet’ om iets los te laten. Of je zou ook kunnen zeggen : wat je doet zodat het één en ander van jou los kan laten omdat jij zelf niet zomaar iets los kan laten. Releasen doe je alleen of met een partner. Hier bespreken we het releasen met een partner.
Wil jij even met mij releasen?
In de wereld van Sedona Methode, Release Technique en andere loslaatmethoden een heel normale vraag. Een uitnodiging om elkaar even te helpen om de druk van de ketel te halen. Door wat vragen te stellen en er te zijn voor die ander. Soms stel je vragen, soms ben je er vooral alleen maar en help je de ander om ergens doorheen te gaan. Soms eindigt het in een enorme lachpartij (zie de foto: Stacey en Liesbeth)
Je gaat samen zitten en je vertelt je release-partner (of je coach) wat op dat moment de meeste aandacht vraagt in jouw leven. Dat gaat vaak om overtuigingen of gedachten en gevoelens die maken dat je het gevoel hebt dat je vastzit. Soms is het ook puur fysiek. Soms is het iets wat al je hele leven speelt maar het kan ook iets zijn van gisteren, iets kleins zoals een irritatie over een verbouwing of zo. Het kan ook om een moeilijke beslissing gaan.
Hoe gaat dat dan in zijn werk, dat releasen?
Dit vraagt de coach, de ‘release partner’ of de ‘release buddy’:
Waar zou je je graag beter over willen voelen? Is meestal de eerste vraag. Je laat je partner eventjes contact maken met de gedachten en gevoelens (die vaak al heel sterk aanwezig zijn in dat moment) en dan help je hem of haar om zonder oordeel, zonder te willen fixen, oplossen of je mening geven die gevoelens en gewaarwordingen te verwelkomen. Of gewoon ze op te merken als verwelkomen teveel is op dit moment. Het er te laten zijn.
Daarna kun je allerlei verschillende stappenplannetjes volgen, vragen stellen en je belangstellend openstellen voor de antwoorden. Je helpt de ander in feite:
zich langzaamaan los te maken van het verhaal dat hij of zij gekoppeld heeft aan de ervaring die op dit moment stress oplevert.
En wat betekent dat? Je gaat niet rationaliseren (joh dat is toch alleen maar in je hoofd, laat los!) Nee je helpt de ander echt met veel respect en liefde om te zien dat wat hij of zij nu als moeilijk, pijnlijk, realistisch en zwaar ervaart ook gezien kan worden vanuit het bewustzijn. Je kunt de ander helpen om zich langzaamaan bewust gaan worden van sensaties, geluiden, gedachten, zonder meteen het (meestal pijnlijke en bekende) verhaal eraan te koppelen. De ander gaat de bekende (negatieve) patronen herkennen en dat is vaak een verademing, ook voor het lichaam dat zich direct zal gaan ontspannen. Soms herkent hij of zij de gehechtheid aan een bepaald patroon en die gehechtheid even los durven laten kan erg bevrijdend zijn.
Dan doe je een paar rondjes en je gebruikt verschillende ‘stappenplannen’ of ‘protocollen’ om vragen te stellen en de ander te begeleiden met het releasen en op een gegeven moment check je hoe de ander zich nu voelt over het onderwerp. Dan voelt je release-partner zich in de meeste gevallen rustiger, lichter, meer op zijn of haar gemak, het probleem lijkt minder zwaar of de beslissing over het een of ’t ander kan nu makkelijker genomen worden. Dat is omdat de belemmeringen en de stress erover zijn weggeëbd waardoor de weg vrij is om te kiezen of een volgende stap te zetten.
Nu wat de coachee of de andere partner doet:
Je stelt je open voor de vragen van jouw release-partner. Je besluit om zoveel mogelijk alle vragen te beantwoorden vanuit je hart of je gut-feeling of je onderbewuste. Ik weet dat dit voor sommigen heel zweverig klinkt maar wanneer je de vragen beantwoordt met je ‘mind’ dan kom je vaak geen stap verder. Dus geef die diepere laagjes eens een kans en wees niet bang om iets fout te doen. Er zijn geen foute antwoorden.
Probeer om dat uurtje of half uurtje ‘releasen’ echt ook te zien als een ontspanning, als een kado voor jou en je releasepartner! Ondanks het feit dat je misschien iets heel naars doormaakt of dat je echt een probleem hebt op te lossen zul je merken dat eenmaal ‘gereleased’ alles er anders uitziet (en anders voelt).
Eigenlijk geef je je zo goed als je kunt over aan de vragen die de ander stelt. Het volgende voorbeeld laat zien hoe mooi dat kan zijn.
Ik herinner me een sessie met een Sedona Methode studiegenoot 10 jaar geleden. Hij was een psycholoog uit LA en wij oefenden het releasen voor onze Sedona training opleiding. We deden dit werk via skype of telefoon. Het moment dat hij mij deze vraag stelde:
“Can you give yourself some approval?”
voelde ik direct een stroom van liefde, erkenning en goedkeuring door me heen stromen. Terwijl als ik deze oefening in mijn eentje deed, of mezelf die vraag stelde: “kan ik mezelf wat erkenning en goedkeuring geven”, dan gebeurde er helaas niet zoveel. Maar het feit dat die vraag van een ander kwam (en dan nog wel iemand aan de andere kant van de wereld) maakte dat ik heel aandachtig naar zijn vragen luisterde en meteen deed wat hij vroeg. Ik voelde mij verplicht om hem heel serieus te nemen. En dat was vice versa! Wij hebben jaren met elkaar ‘gereleased’ en daar hadden we allebei ontzettend veel aan! Leer je eenmaal deze kunst van samen releasen, gaat er een wereld voor je open. Je neemt namelijk de vragen serieuzer als een ander ze stelt dan wanneer je ze aan jezelf stelt. Dat is wat samen releasen zo uniek maakt! Eigenlijk ook een soort accountability-partner dus.
Ram Dass zei het ook al: We are all just walking eachother home!
En wat is nou het verschil tussen een vriend(in) bellen of een release-partner bellen?
Een vriend(in) zal in de meeste gevallen jouw ‘verhaal’ bevestigen, of misschien juist jou veroordelen. In ieder geval is er een mening. Als release partner heb je natuurlijk ook wel een mening maar niet op dat moment over die situatie! Op dat moment ben je min of meer ‘onpersoonlijk’ maar dan in de goede zin van het woord. Het is niet nodig om een mening te hebben of om advies te geven. Je helpt de ander met loslaten en herkennen van patronen die hebben gemaakt dat hij of zij nu dit probleem ervaart. Dat is de reden waarom die ander op dat moment contact met jou opneemt of waarom jij met die ander contact opneemt. Je wilt nu liever jezelf bevrijden dan gelijk hebben of een mede-stander vinden.
Na mijn workshops worden er heel wat mensen ‘release partners’ van elkaar. Soms voor een tijdje en vaak ook voor jaren en jaren. Het is heerlijk om iemand te kunnen bellen of zoomen om een ander licht te werpen op waar je op dit moment mee worstelt.
Het is eigenlijk een wens van mij om de term ‘releasen’ in Nederland bekend te maken. Want ‘loslaten’ is een heel breed begrip. Ja, loslaten, wat moet ik allemaal loslaten en hoe doe ik dat dan is vaak de vraag. Het is teveel en te groot en vaak ook onduidelijk. Releasen is een heel specifieke manier van loslaten en je kunt het alleen doen of met een partner of met een coach/trainer. Je kunt het leren, het is heel praktisch en je kunt het ook weer met gemak met een ander delen!
Ben je nieuwsgierig geworden naar releasen? Bel me gerust om iets af te spreken, download het e-book (even naar beneden scrollen) of boek een gratis inzichtsessie (en vermeld er dan even bij dat je een release-sessie wilt) of schrijf je in voor een van de workshops.